12 szilveszteri szokás a nagyvilágból

A világ különböző országaiban érdekesebbnél érdekesebb szokásokkal találkozhatunk a mindennapokban. Nincs ez másképp az ünnepek kapcsán sem, pláne szilveszter idején. Ilyenkor minden országban különös hagyományokat tartanak a következő év sikerességének érdekében.
Szilveszteri szokások

Érdekesebbnél érdekesebb szilveszteri tradíciókkal találkozhatunk, ha körülnézünk Magyarországon, a nagyvilágban. Ecuadorban például papírból készült madárijesztőt égetnek, a jó szerencse eljövetele jelképeként.

Ilyen és ehhez hasonló érdekes, újévhez kapcsolódó hagyományokat mutatunk be a továbbiakban is:

1. Bolívia

Ebben az országban szilveszterkor tortát, vagy süteményt sütnek. Ez persze még nem nevezhető tradíciónak, viszont nem akárhogy készítik el az édességeket. Egy pénzérmét sütnek ugyanis a süteménybe, és úgy tartják, aki megtalálja, annak lesz szerencséje a következő évben.

2. Kolumbia

Kolumbia egyes részein az emberek az év utolsó napján egész nap egy bőröndöt hordanak magukkal. Ezt azért teszik, mert úgy gondolják, aki ezt megteszi, annak a következő év utazásokban teli lesz.

3. Dánia

Dániában az emberek szilveszter éjjelén székekre állnak, és onnan ugranak olyan nagyot, amilyet csak tudnak. úgy tartják, így lesz nagy szerencséjük az új évben, illetve tekinthetjük az új évbe való boldog "átugrásnak" is ezt a hagyományt.

4. Románia

Romániában, azon kívül, hogy érmet dobnak a folyóba, tartanak még egy szilveszteri szokást. A mezőgazdaságban dolgozók ugyanis újév napján megpróbálnak kommunikáni a tehenükkel. Ha létrejön valamiféle kommunikáció, tehát a tehén reagált a gazdájára, akkor úgy tartják, nem lesz szerencséjük az új évben.

5. Dél-Afrika

Dél-Afrika egyes részein egy szilveszteri szokás, hogy az ablakon kidobálják a régi bútorokat. Ezzel is talán az új év tiszta lappal való kezdését akarják bevonzani.

6. Chile

Talán itt tartják az egyik legbizarrabb szilveszteri szokást. Chilében ugyanis hagyomány, hogy a szilveszter éjszakát a családok a már elhunyt szeretteik körében töltik, a temetőben. Tehát éjszaka a síroknál alszanak.

7. Szibéria

Nem is lehetne másképp, minthogy Szibériában jéghideg tavakban fürdőznek az emberek. Nincs ez máshogy szilveszterkor sem, amikor is szinte fagyos vízben fürdenek meg az emberek, így megtisztulva az új évre.

8. Skócia

Egy nagyon kedves hagyomány Skóciában az újévi. Úgy tartják ugyanis, hogy aki újév napján elsőnek átkel a ház küszöbén, az hozza a szerencsét a bent lakó családnak.

9. Észtország

Egy kevésbé emberbarát szokást áplnak itt az emberek. Szilveszterkor, hogy garantáltan bebiztosítsák az új év bőségét, összesen hétszer étkeznek az elszánt észtek.

10. Finnország

Finnország lakói egy különös hagyományt ápolnak szilveszter éjjelén. Ilyenkor ugyanis forró, olvadt ónt öntenek ki egy vödörbe, annak alakzatából pedig jósolnak a következő évre vonatkozólag.

11. Franciaország

A franciák nem bonyolították túl a szilveszteri hagyományukat, mindössze annyit tesznek, hogy az új évet egy kiadós palacsinta reggelivel kezdik. Így biztosan mindenkinek boldogan indul az új év.

12. Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken úgy gondolják, hogy a kerekség, a teltség a gazdagság és a jólét szimbóluma. Éppen ezért szilveszterkor kifejezetten figyelnek arra, hogy gömb alakú ételeket fogyasszanak, és kör alaú ruhákat vegyenek fel, tehát például nagy szoknyákat. Így a következő évre gazdagságot vonzanak be.

Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

A természetesség azt is jelenti, hogy a természetből szerzem és készítem a lakás ékszereit. Gyönyörű karácsonyi díszeket látni, melyek elkészítését érdemes kipróbálni!

Szilveszteri szokások

12 szilveszteri szokás a nagyvilágból

Érdekesebbnél érdekesebb szilveszteri tradíciókkal találkozhatunk a nagyvilágban.

Hogy néznek ki a világ télapói?

Hogy néznek ki a világ télapói?

Mutatjuk a legérdekesebb országok, legérdekesebb „télapó változatait”.