Mi mindenre használható fel a műanyag tipli?

Amennyiben ingatlant újítanánk fel, vagy csak egy egyszerű polcot szerelnénk fel, szinte biztosan felmerül a tipli, mint fogalom, illetve használatának szükségessége. Mivel ilyen téren egy megkerülhetetlen fogalomnak számít, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mi mindenre használható fel a műanyag tipli, illetve milyen megoldások közül válogathatunk.
Mi mindenre használható fel a műanyag tipli?

Miért fontos, hogy jól használjuk a tipliket?

Egy rögzítési pont tartóssága alapvetően mindig két tényezőtől függ. Először is a siker függ a felhasznált anyagok minőségétől, másodjára a megfelelő szerelési eljárástól. Emiatt például ha egy olcsó tiplit megfelelően szerelünk fel, az jó eséllyel jobban fog tartani, mintha egy drága tiplit teszünk be, egy nem megfelelő hosszúságú vagy átmérőjű csavarral.

Emiatt mindenképp érdemes alaposan képben lenni, hogy milyen tiplit, milyen célra is használhatunk fel. Erre pedig az alábbiakból fény is derülhet:

Milyen típusú tiplit kell használni?

Minden építőanyaghoz megfelelő tiplit kell használni. Különféle típusú tiplik kaphatók a speciális helyzetekre, és ezek gyakran erősebb rögzítést biztosítanak az univerzális tipliknél. Miután megtaláljuk a feladatnak megfelelő típusú tiplit, a következő lépés a megfelelő méret kiválasztása.

Ezen a téren alapszabály, hogy a fúrószár átmérőjének meg kell egyeznie a tipli átmérőjével. Ez általában fel van tüntetve a tipliken, például 6-s méretű tiplihez tiplin, amihez 6 mm-es fúrószárat kell használni.

Univerzális tiplik

A klasszikus műanyag tiplik különféle alaptípusokban kaphatók az áruházakban és boltokban. Működési elvük, hogy amikor meghúzzuk a csavart, a tipli kitágul, így szilárdan rögzül a falban. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy kifúrjuk a lyukat, majd óvatosan beütögetjük a helyére a tiplit. Ezután a csavar már könnyedén beszerelhető.

Pillangó tiplik

Amennyiben műanyag tiplit webshopból vásárolnánk, akkor találkozhatunk az úgynevezett pillangó tiplikkel is. Ezek a nylo, vagyis műanyag tiplik üreges falakban történő használatra készülnek, és 2 szakaszból állnak. Amikor meghúzzuk a csavart, a tipli hátsó része összecsuklik, és a tipli elülső részéhez közeledik. Ezeket a tipliket alapjában véve képek, könnyebb tükrök és más könnyű tárgyak felszereléséhez használhatóak. Ennek oka, hogy kialakítása miatt erős rögzítést biztosít gipszkartonban és hasonló anyagokban, ahol az alap tiplivel nehézkes lenne a rögzítés.

Gipszkarton tipli

Az előzőknél egy még speciálisabb típust képvisel az úgynevezett gipszkarton tiplik. Ez a típus ugyanis vastagabb szakaszt képes átfogni az üreges fal belsejében vagy mögötte. Működési elve, hogy amikor egy csavart helyeznek bele és megszorítják, a szakaszok kitágulnak és ernyőszerűen kinyílnak. Ezek a tiplik emiatt könnyebb tárgyak mennyezetre szerelésére is kiválóan felhasználhatók.

Rugós tipli

A rugós tipliket elsősorban mennyezeteken és üreges falakon használják. Ezek rugós ‘szárnyakkal’ rendelkeznek. A tiplit zárt szárnyakkal átnyomják a lyukon, majd a szárnyak kinyílnak, amikor szabadra kerülnek, és meghúzzák a csavart. Emiatt igen stabil rögzítést tesznek lehetővé.

Összegezve

Egy-egy műanyag tipli tehát igen széles felhasználási kört tesz lehetővé, de nem árt pillantást vetni a többi különleges típusú megoldások között is, mint amilyen a rúgós, gipszkarton, vagy pillangó tiplik.

Kapcsolódó cikkek

Jelek, hogy a kandalló javításra szorul

Jelek, hogy a kandalló javításra szorul

A kandalló javításra szoruló jelek azonosítása kulcsfontosságú része otthona biztonságban tartásának.

Útmutató a megfelelő matrac megvásárlásához

Útmutató a megfelelő matrac megvásárlásához

Mielőtt elkezdene matracot vásárolni, legyen egy általános elképzelése arról, hogy mit keres.

Nélkülözhetetlen kiegészítők a pezsgőfürdő tulajdonosok számára

Nélkülözhetetlen kiegészítők a pezsgőfürdő tulajdonosok számára

Ha szeretné szórakoztatóvá és pihentetőbbé tenni pezsgőfürdőjét, érdemes megfontolni néhány kötelező tartozék hozzáadását.