Ezt kell tudnod, ha LED fényhidat vásárolsz

Ha rendszeresen közlekedsz és kicsit is nyitott vagy az autók világára, akkor biztos, hogy Neked is feltűntek már, hogy mekkora népszerűségnek örvendenek a LED fényhidak.
Ezt kell tudnod, ha LED fényhidat vásárolsz

Ezek a kiegészítő lámpák nagyjából 10 éve jelentek meg az amerikai piacon. Ezt követően terjedt el Európában, majd Magyarországon is. Idehaza elsőként a Monsterled® kínált nagy teljesítményű, tartós és megbízható LED fényhidakat, amire 5 év teljeskörű cseregaranciát vállalnak a mai napig.

A LED fényhidak elsősorban a szúró és terítő fényű munkalámpákat volt hivatott helyettesíteni. Előnye, hogy a széles lámpatestbe egyszerre lehetséges beépíteni szúró és terítő fényt is. Ez nagyon hasznos, hiszen nincs szükség különböző típusú, formájú esetleg márkájú lámpát felszerelni az autónkra.

3 leggyakoribb felhasználási módja a LED fényhidaknak

- Terepjáráshoz elengedhetetlen hiszen a biztonságos manőverezéshez nélkülözhetetlen a kiegészítő világítás

- Munkához ugyancsak fontos, hiszen a biztonságos munkavégzés alapja a jól megvilágított munkaterület. Elsősorban fakitermelés, árurakodás, vadászat során szokták használni

- Biztonságos éjszakai közlekedéshez használják a legtöbben. Sötétedés után rossz látási viszonyok között elengedhetetlen, hogy a hagyományos izzók fényénél erősebb lámpa világítsa be az utat. Erre is nagyszerű megoldás a LED fényhíd.

LED fényhidak típusuk szerint

A LED fényhidakat két féle képpen szokták osztályozni a kinézetük alapján. Az egyik a magasságuk, a másik pedig formájuk. Ezek alapján megkülönböztetünk egyenes és ívelt LED fényhidat, valamint normál és slim LED fényhidat.

A SLIM LED fényhidak alacsony profilú nagyjából 4 centméter magasságúak, így könnyedén felszerelhetőek személyautókra, ellenben a normál 9cm magasságú fényhidakat elsősorban terepjárókra, kamionokra, munkagépekre szokták szerelni.

Az egyenes LED fényhíd és az ívelt LED fényhíd között egy körülbelül 5 fokos ív a különbség. Ez az ív pontosan követi az első szélvédő vonalát, így könnyen fel lehet szerelni a szélvédő elé, valamint nagyobb területet világít be.

Közúti forgalomban használható LED fényhidak

A legtöbb LED fényhíd nem használható közúti forgalomban, hiszen nem kapták az E jelet. Az E jel hiánya nem azt jelenti, hogy nem szerelhető fel az autóra, csupán azt jelenti, hogy közúti forgalomban nem használható.

A hivatalosan engedélyezett E jeles fényhídból nagyon kevés van. A legtöbb sajnos hamisítvány, így érdemes jól utána járni, hogy ne érjen váratlan meglepetés minket egy esetleges rendőri igazoltatás során. Éppen ezért e jeles LED fényhidat csak megbízható boltból szabad megvásárolni. Ilyen az Osram®, illetve ilyen a magyar tulajdonú Monsterled® is.

Kapcsolódó cikkek

EGR szelep hiba - Aminek a hallatán kiveri a hideg veríték

EGR szelep hiba - Aminek a hallatán kiveri a hideg veríték

Ha a szervizben közlik valakivel, hogy az autójában EGR szelepet kell cserélni vagy komplett EGR rendszert, akkor kemény pillanatok következnek. Ha nincsen félre rakva rá pénz, jó sok.

Ford Tourneo Active - Terepre fel!

Ford Tourneo Active - Terepre fel!

Bemutatjuk a Ford Tourneo és a Transit Connect Active változatait.

Apple Titan - minden, amit az Apple autóról tudni érdemes - a Kia lesz a partner!

Minden, amit az Apple autóról tudnia kell

A Tesla egy olyan jól ismert név, amely az elektromos autók közt az innováció szinonimájává vált.