Ezt kell tudnod, ha LED fényhidat vásárolsz

Ha rendszeresen közlekedsz és kicsit is nyitott vagy az autók világára, akkor biztos, hogy Neked is feltűntek már, hogy mekkora népszerűségnek örvendenek a LED fényhidak.
Ezt kell tudnod, ha LED fényhidat vásárolsz

Ezek a kiegészítő lámpák nagyjából 10 éve jelentek meg az amerikai piacon. Ezt követően terjedt el Európában, majd Magyarországon is. Idehaza elsőként a Monsterled® kínált nagy teljesítményű, tartós és megbízható LED fényhidakat, amire 5 év teljeskörű cseregaranciát vállalnak a mai napig.

A LED fényhidak elsősorban a szúró és terítő fényű munkalámpákat volt hivatott helyettesíteni. Előnye, hogy a széles lámpatestbe egyszerre lehetséges beépíteni szúró és terítő fényt is. Ez nagyon hasznos, hiszen nincs szükség különböző típusú, formájú esetleg márkájú lámpát felszerelni az autónkra.

3 leggyakoribb felhasználási módja a LED fényhidaknak

- Terepjáráshoz elengedhetetlen hiszen a biztonságos manőverezéshez nélkülözhetetlen a kiegészítő világítás

- Munkához ugyancsak fontos, hiszen a biztonságos munkavégzés alapja a jól megvilágított munkaterület. Elsősorban fakitermelés, árurakodás, vadászat során szokták használni

- Biztonságos éjszakai közlekedéshez használják a legtöbben. Sötétedés után rossz látási viszonyok között elengedhetetlen, hogy a hagyományos izzók fényénél erősebb lámpa világítsa be az utat. Erre is nagyszerű megoldás a LED fényhíd.

LED fényhidak típusuk szerint

A LED fényhidakat két féle képpen szokták osztályozni a kinézetük alapján. Az egyik a magasságuk, a másik pedig formájuk. Ezek alapján megkülönböztetünk egyenes és ívelt LED fényhidat, valamint normál és slim LED fényhidat.

A SLIM LED fényhidak alacsony profilú nagyjából 4 centméter magasságúak, így könnyedén felszerelhetőek személyautókra, ellenben a normál 9cm magasságú fényhidakat elsősorban terepjárókra, kamionokra, munkagépekre szokták szerelni.

Az egyenes LED fényhíd és az ívelt LED fényhíd között egy körülbelül 5 fokos ív a különbség. Ez az ív pontosan követi az első szélvédő vonalát, így könnyen fel lehet szerelni a szélvédő elé, valamint nagyobb területet világít be.

Közúti forgalomban használható LED fényhidak

A legtöbb LED fényhíd nem használható közúti forgalomban, hiszen nem kapták az E jelet. Az E jel hiánya nem azt jelenti, hogy nem szerelhető fel az autóra, csupán azt jelenti, hogy közúti forgalomban nem használható.

A hivatalosan engedélyezett E jeles fényhídból nagyon kevés van. A legtöbb sajnos hamisítvány, így érdemes jól utána járni, hogy ne érjen váratlan meglepetés minket egy esetleges rendőri igazoltatás során. Éppen ezért e jeles LED fényhidat csak megbízható boltból szabad megvásárolni. Ilyen az Osram®, illetve ilyen a magyar tulajdonú Monsterled® is.

Kapcsolódó cikkek

Apple Titan - minden, amit az Apple autóról tudni érdemes - a Kia lesz a partner!

Minden, amit az Apple autóról tudnia kell

A Tesla egy olyan jól ismert név, amely az elektromos autók közt az innováció szinonimájává vált.

Ford Tourneo Active - Terepre fel!

Ford Tourneo Active - Terepre fel!

Bemutatjuk a Ford Tourneo és a Transit Connect Active változatait.

Ezt kell tudnod, ha LED fényhidat vásárolsz

Ezt kell tudnod, ha LED fényhidat vásárolsz

Ha rendszeresen közlekedsz és kicsit is nyitott vagy az autók világára, akkor biztos, hogy Neked is feltűntek már, hogy mekkora népszerűségnek örvendenek a LED fényhidak.