6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

Amíg a fűszereket megfelelően adagoljuk, addig semmi probléma. Az érzékeny emberek azonban erősen reagálhatnak egyes összetevőkre. Jobb, ha megismerjük ezeket!
6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

1. Szerecsendió

A miriszticin nevű összetevő a májban amfetaminná alakul, ami hallucinációkat okozhat. Akár mérgezési tünetek, has -vagy fejfájás is felléphet a fogyasztás hatására, de hányhatunk, émelyeghetünk és szívdobogásunk is lehet tőle. Négy gramm, azaz egy dió elfogyasztása már erőteljes hatást válthat ki. Három dió egy felnőtt, míg kettő a gyerekek számára is életveszélyes lehet.

2. Keserű mandula

Az előkészítésnél fontos szerepet játszik a hőmérséklet, a mandulában található amigdalin ugyanis a testben erősen mérgező hidrogénsavvá alakul. Melegítés esetére azonban a mérgező anyag feloldódik, így már nyugodtan fogyaszthatjuk a mandulát, de a mandulaolajtól inkább tartózkodjunk.

3. Mustármag

Rendkívül allergén anyag, amelynek a hatása melegítés után sem csökken. Ezért egy fehérjekapcsolódás felel, ami a mustármagban megtalálható. Elég, ha csak néhány darabot hintünk a húsra.

4. Borókabogyó

A boróka a szarvas, vad -és borjúhús fűszere lehet, de használják gomba és savanyúkáposzta ízesítéséhez is. Legfeljebb 2 grammos mennyiségben fogyaszthatjuk, efölött vesefádalmakat -és leállást, májkárosodást és bőrgyulladásokat okozhat.

5. Sáfrány

A világ egyik legdrágább fűszere, éppen ezért kis mennyiségben használjuk. Nem is baj, hiszen 7 gramm mérgezési tüneteket okoz, 15 gramm pedig már a felnőtteknél is halálos lehet.

6. Fahéj

Fejfájást okozhat és májkárosodáshoz vezethet a túlfogyasztása. Legfeljebb egy teáskanálnyit, azaz körülbelül 2 grammot használjunk belőle, kisgyerekek esetében pedig fél grammot.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus vagy megfázás? Tesztelj most!

Koronavírus vagy megfázás? Tesztelj most!

A COVID-19 világjárvány első hullámaiban a szaglás és az ízlelés elvesztése volt a koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünete.

Hogyan kezdjünk el sportolni?

Hogyan kezdjünk el sportolni?

Hogy ne csak hirtelen múló fellángolás, hanem rendszeres örömforrás legyen a mozgás az életünkben, néhány dologra oda kell figyelni, mielőtt belevágnánk.

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

Habár az aromájuk miatt kedveljük, ne vigyük túlzásba őket!