6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet
1. Szerecsendió
A miriszticin nevű összetevő a májban amfetaminná alakul, ami hallucinációkat okozhat. Akár mérgezési tünetek, has -vagy fejfájás is felléphet a fogyasztás hatására, de hányhatunk, émelyeghetünk és szívdobogásunk is lehet tőle. Négy gramm, azaz egy dió elfogyasztása már erőteljes hatást válthat ki. Három dió egy felnőtt, míg kettő a gyerekek számára is életveszélyes lehet.
2. Keserű mandula
Az előkészítésnél fontos szerepet játszik a hőmérséklet, a mandulában található amigdalin ugyanis a testben erősen mérgező hidrogénsavvá alakul. Melegítés esetére azonban a mérgező anyag feloldódik, így már nyugodtan fogyaszthatjuk a mandulát, de a mandulaolajtól inkább tartózkodjunk.
3. Mustármag
Rendkívül allergén anyag, amelynek a hatása melegítés után sem csökken. Ezért egy fehérjekapcsolódás felel, ami a mustármagban megtalálható. Elég, ha csak néhány darabot hintünk a húsra.
4. Borókabogyó
A boróka a szarvas, vad -és borjúhús fűszere lehet, de használják gomba és savanyúkáposzta ízesítéséhez is. Legfeljebb 2 grammos mennyiségben fogyaszthatjuk, efölött vesefádalmakat -és leállást, májkárosodást és bőrgyulladásokat okozhat.
5. Sáfrány
A világ egyik legdrágább fűszere, éppen ezért kis mennyiségben használjuk. Nem is baj, hiszen 7 gramm mérgezési tüneteket okoz, 15 gramm pedig már a felnőtteknél is halálos lehet.
6. Fahéj
Fejfájást okozhat és májkárosodáshoz vezethet a túlfogyasztása. Legfeljebb egy teáskanálnyit, azaz körülbelül 2 grammot használjunk belőle, kisgyerekek esetében pedig fél grammot.
Galambos Dániel