Így kell inni a whiskyt helyesen

Az örök kérdés: hogyan igyunk a whiskynket? Jéggel? Szódavízzel? Tisztán? A szakértők szerencsére megválaszolták már ezt a kérdést is.
Itt a válasz végre: így kell helyes inni a whiskyt

A viták újra és újra fellángolnak a fenti témában, mert mindegyik változatnak vannak ellenzői és követői. Szerencsére a szakértők már megvizsgálták ezt a kérdéskört is, így van tudományos magyarázata, hogy hogyan kell inni helyesen a whiskyt. De mi is igazából a whisky? Tegyük tisztába előbb ezt a kérdéskört, mert így egyszerűbb megérteni a whiskyivás művészetetét is. 


Trónok Harca whisky - kapható az idrinks.hu webáruházban
 

A whisky a gabona erjesztésével, lepárlásával, majd fa (legtöbbször tölgyfa) hordóban érlelt alkohol egy különleges égetett szesz. Az ital készülhet árpa, árpamaláta, búza, rozs, kukorica felhasználásával. A whisky különböző fajtáit különböző szempontok alapján különböztetik meg. Fontos a cefre összetétele, a lepárlás módja, és a hordó típusa, de az is számít, hogy honnan származik maga az ital. A földrajzi hely szerint többféle whiskyt ismerünk: skót, ír, amerikai, kanadai, japán, de német és még indiai whiskyt is számon tartanak.

A leghíresebb a skótok whiskyje, ami legtöbbször gabona whisky, vagy maláta whisky, és legalább 3 évig érlelik különleges hordókban, mielőtt palackozzák. 

És ha már palackozták, utána eljut hozzánk az egyszerű otthoni whiskyfogyasztóhoz, akik kóstolgatják ezt a barna italt, de még nem tudják, hogy hogyan is tegyék úgy, hogy a legjobban kijöjjenek az alkohol különleges aromái, fűszerei. A szakértők szerint a skót whisky aromái vízzel hígítva jobban kiadják az italt ízét, így kóstoláshoz érdemes hozzáönteni egy kis vizet.

És hogy miért is a sima víz hozzá ki a legjobban a whisky ízvilágát? 

A whisky alkoholtartalma a pohár aljára kényszeríti a füstös ízért felelős gvajakolt, ami egy szerves vegyület, a pirokatechin metiléter-származéka. Ez segít abban, hogy érezhessük a whisky jellegzetes karakteres ízét. Pár csepp víz, amit a whiskynkhez öntünk segít, hogy a gvajakol a felszínre törhessen, így az ízlelőbimbónk rögtön az ízzel érintkezik, és nem az alkohol erős ízével. Ha sima vízzel hígítod a whiskyt, akkor kiérezhetsz gyümölcsös ízeket, karamelles, mézes, de akár citromos ízvilágot is, de a menta sem ritka, hiszen ezzel is füstölhetik a hordót, amibe az ital kerül és ennek veszi át az ízét az alkohol is. 

A szakértők ½ dl skót whiskyhez körülbelül 5 ml víz hozzáadását javasolják. A higitási arány 3-4%, ezzel lehet kiélvezi maximálisan az ízeket, így mindig ezzel a százalékkal kalkulálj, ha otthon kevered a whiskyt. Érdemes kipróbálnod szódavízzel is a műveletet, mert teljesen más ízt érezhetsz így, mint sima vízzel. Ha jeget teszel hozzá, akkor is figyelj a százalékra, mert a túlzott sok jég elronthatja az alkohol összhatását! 

Kapcsolódó cikkek

A CE-Connector felkészítő szakaszának vége egyben egy ígéretes új fejezet kezdete

A CE-Connector felkészítő szakaszának vége egyben egy ígéretes új fejezet kezdete

Miben segítünk? A projekt lehetőséget biztosít az üzleti angyalok számára a hálózatbővítésre, így szélesítve az üzleti lehetőségeiket, és csökkentve a befektetéssel járó kockázatokat.

5 biztos jel, hogy munkahelyet kell váltani

5 biztos jel, hogy munkahelyet kell váltani

Egyszer mindenkinek eljön az a pont az életében, amikor úgy érzi, hogy ideje váltani.