Íme, a történelem leghíresebb kutyái

Az ember legjobb barátjára is megannyiféle sors várhat. Vajon melyik kutya élt klónként, és melyik mentett emberi életeket?
Íme, a történelem leghíresebb kutyái

Lajka, az űrutazó

Mielőtt még Jurij Gagarin, az első ember kilépett volna az űrbe, a szovjetek kísérleti állatokat juttattak a kozmoszba. Így lett Lajka az első élőlény az űrben a Szputnyik 2 fedélzetén. Lajka 1957 november 3-án kezdte meg az utazását, amely garantáltan halállal ért volna véget, hiszen a Földre már nem térhetett vissza. A nősténykutya néhány órával a felszállás után halt meg, vélhetően az űrkapszula rossz hőszigetelésének következtében. Utazása mérföldkövet jelentett a Szovjetúnió űrpogramjában, egyúttal a világon mindenütt vitát robbantott ki az állatkísérletekről.

Blondi, Hitler kutyája

A náci vezérről számos kép maradt fenn, amelyen németjuhászával, Blondival látható. Hitler állítólag állatbarát volt, húst sem evett, igaz, a fotók inkább propagandacélokat szolgáltak, hogy bemutassák a diktátor emberségesebb oldalát. Titkárnője szerint azonban Blondi kutya a valóságban is hű kísérője volt, talán ezért is mérgezte meg saját magával együtt 1945. április 30-án. Hitler és Eva Braun holtteste mellett Blondi és kölyke, Wolf tetemét is megtalálták.

Barry, a mentőkutya

Több, mint negyven ember életét mentette meg Barry, az alpesi mentőkutya, aki még életében legendává vált. Ma sokan úgy gondolják, bernáthegyi kutyáról van szó, ám a legendás Barry valójában keverék volt, mintegy 40 kilót nyomott, és alig a felét tette ki egy bernáthegyi méretének. Az mégis az ő érdeme, hogy bernáthegyieket ma Svájc nemzeti kutyafajtájának tekintik. Barry-t 1812-ben Bernbe vitték, hogy ott békében élje le az élete hátralévő részét, majd halála után kitömve állították ki a város Természettudományi Múzeumában.

Snuppy, a klónozott kutya

Hasonló nevű rokonával, Snoopy-val ellentétben Snuppy igazi kutya volt, méghozzá az első, akit klónoztak a történelem során. Neve a Szöuli Nemzeti Egyetemi kiskutya (Seoul National University Puppy) rövidítése. Ő maga afgán agár volt, ám 2005-ben egy labradornőstény hordta ki. Összesen 1095 kutya klónját ültették be 123 nősténykutya méhébe, ám csak három terhesség jött létre ezekből a próbálkozásokból, és egyedül Snuppy született meg. A kutatóknak afelől is kétségei voltak, ő maga valóban klón-e, de a vizsgálatok ezt később bebizonyították.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Nélkülözhetetlen kiegészítők a pezsgőfürdő tulajdonosok számára

Nélkülözhetetlen kiegészítők a pezsgőfürdő tulajdonosok számára

Ha szeretné szórakoztatóvá és pihentetőbbé tenni pezsgőfürdőjét, érdemes megfontolni néhány kötelező tartozék hozzáadását.

Kéményrendszer és környezetvédelem: A tiszta égés fontossága

Kéményrendszer és környezetvédelem: A tiszta égés fontossága

A kéményrendszer és környezetvédelem közötti kapcsolat egy olyan téma, amely ma egyre inkább előtérbe kerül az éghajlatváltozás és a környezetvédelmi szempontok miatt.