Íme, a történelem leghíresebb kutyái

Az ember legjobb barátjára is megannyiféle sors várhat. Vajon melyik kutya élt klónként, és melyik mentett emberi életeket?
Íme, a történelem leghíresebb kutyái

Lajka, az űrutazó

Mielőtt még Jurij Gagarin, az első ember kilépett volna az űrbe, a szovjetek kísérleti állatokat juttattak a kozmoszba. Így lett Lajka az első élőlény az űrben a Szputnyik 2 fedélzetén. Lajka 1957 november 3-án kezdte meg az utazását, amely garantáltan halállal ért volna véget, hiszen a Földre már nem térhetett vissza. A nősténykutya néhány órával a felszállás után halt meg, vélhetően az űrkapszula rossz hőszigetelésének következtében. Utazása mérföldkövet jelentett a Szovjetúnió űrpogramjában, egyúttal a világon mindenütt vitát robbantott ki az állatkísérletekről.

Blondi, Hitler kutyája

A náci vezérről számos kép maradt fenn, amelyen németjuhászával, Blondival látható. Hitler állítólag állatbarát volt, húst sem evett, igaz, a fotók inkább propagandacélokat szolgáltak, hogy bemutassák a diktátor emberségesebb oldalát. Titkárnője szerint azonban Blondi kutya a valóságban is hű kísérője volt, talán ezért is mérgezte meg saját magával együtt 1945. április 30-án. Hitler és Eva Braun holtteste mellett Blondi és kölyke, Wolf tetemét is megtalálták.

Barry, a mentőkutya

Több, mint negyven ember életét mentette meg Barry, az alpesi mentőkutya, aki még életében legendává vált. Ma sokan úgy gondolják, bernáthegyi kutyáról van szó, ám a legendás Barry valójában keverék volt, mintegy 40 kilót nyomott, és alig a felét tette ki egy bernáthegyi méretének. Az mégis az ő érdeme, hogy bernáthegyieket ma Svájc nemzeti kutyafajtájának tekintik. Barry-t 1812-ben Bernbe vitték, hogy ott békében élje le az élete hátralévő részét, majd halála után kitömve állították ki a város Természettudományi Múzeumában.

Snuppy, a klónozott kutya

Hasonló nevű rokonával, Snoopy-val ellentétben Snuppy igazi kutya volt, méghozzá az első, akit klónoztak a történelem során. Neve a Szöuli Nemzeti Egyetemi kiskutya (Seoul National University Puppy) rövidítése. Ő maga afgán agár volt, ám 2005-ben egy labradornőstény hordta ki. Összesen 1095 kutya klónját ültették be 123 nősténykutya méhébe, ám csak három terhesség jött létre ezekből a próbálkozásokból, és egyedül Snuppy született meg. A kutatóknak afelől is kétségei voltak, ő maga valóban klón-e, de a vizsgálatok ezt később bebizonyították.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mire érdemes figyelni újépítésű ingatlan vásárlásakor?

Mire érdemes figyelni újépítésű ingatlan vásárlásakor?

Rengetegen érdeklődnek az új építésű ingatlanok iránt. Sajnos azonban kevés információ áll rendelkezésre arról, mire kell figyelni a vásárlás folyamatában. Ebben próbálunk most segíteni.

Mitől lesz illatos a WC, fürdőszoba?

Egy tipp, hogy mindig illatos legyen a fürdőszoba!

A fürdőszoba, és vécé mindig kényes és sok igényt kívánó terep a lakásban.

Költözési útmutató családok számára

Költözési útmutató családok számára

Bár nehéz lehet bevonni a gyerekeket az egész költözésbe, hagyhatja, hogy kiválasszanak egy új háziállatot és egy szobát, és lehetőséget adhat nekik arra, hogy elképzeljék, mit találnak majd ott.