Elromlott a bojler? Már túl öreg? Le kellene cserélni? Mennyi mostanság egy bojlercsere?

Idővel még a jól karbantartott villanybojlerek is elveszítik hatékonyságukat és sok problémát okozhatnak.
Elromlott a bojler? Már túl öreg? Le kellene cserélni? Mennyi mostanság egy bojlercsere?

Ha gondunk akad a villanybojlerrel, akkor el kell döntetünk, hogy kicseréljük azt, vagy újat vásárolunk. Előfordul, hogy a javítás is elegendő, de vannak olyan körülmények, amikor jobb döntés egy új villanybojlert vásárolni.

Amennyiben elromlott a villanybojlerünk, azonban tudjuk, hogy az rendszeresen karban volt tartva, illetve nem halmozódott fel benne üledék, azaz csak kisebb hiba keletkezett, abban az esetben érdemes csak a javításon gondolkodni. A karbantartási műveleteket 1-3 évente el kell ahhoz végeznünk, hogy a villanybojlerünk legalább 20 évig kibírja, azaz ne szoruljon cserére. Ehhez azonban szükség van rendszeres vízkőtlenítésre, anód, fűtőszál cserére, tömítések cseréjére, hőfokszabályozó, nyomáscsökkentő beállításra.

Ha a háztartásunk gyakran kifogy a meleg vízből, előfordulhat, hogy nem a megfelelő méretű villanybojlerrel rendelkezik az otthonunk. Ilyenkor érdemes lehet egy nagyobb kapacitású modellre beruházni.

A villanybojler alapvető funkciója, hogy meleg vizet biztosítson az otthonunknak. Ha azonban bővült a család, vagy megváltoztak a napi melegvíz-szükségletek, akkor szintén szükség lehet egy új, egy nagyobb villanybojlerre. A villanybojler szerelő könnyedén felmérheti a jelenlegi villanybojler kapacitását és a jelenleg igényelt és a jövőben várható meleg víz mennyiséget.

Ha emelkednek a meleg vízfogyasztás költségeink, ez is egy jele lehet annak, hogy a jelenlegi villanybojlerünk veszített a hatékonyságából, amelyet nem biztos, hogy egyszerű javításokkal helyre lehet hozni.

Egyes esetekben a villanybojler javításának költsége is segíthet meghatározni, hogy a villanybojler csere vagy a javítás a költséghatékonyabb. Az is előfordulhat, hogy a villanybojlerünk olyan károsodást szenvedett, amit már nem lehet megjavítani és ilyenkor is előnyösebb az egész rendszert kicserélni, függetlenül a villanybojler korától.

A villanybojler árak széles skálán mozognak, ezért mindenképpen el kell döntetünk még a vásárlás előtt, hogy mire is van pontosan szükségünk. Amikor villanybojlert vásárolunk, akkor a költségek meghatározásánál sok mindent bele kell kalkulálnunk. Többek között a bekötési díjat. Ehhez az összeghez hozzá kell számolni olyan kiadásokat, mint a kiszállási díj, vagy ha valaki kéri, akkor a sürgősségi díjat. Plusz költséggel is számolnunk kell, ilyen lehet például a rendszer csere, vagy a régi villanybojler elszállítása. Érdemes tehát egy szakemberrel felvenni a kapcsolatot, aki bővebb felvilágosítással tud szolgálni az árakkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Elromlott a bojler? Már túl öreg? Le kellene cserélni? Mennyi mostanság egy bojlercsere?

Elromlott a bojler? Már túl öreg? Le kellene cserélni? Mennyi mostanság egy bojlercsere?

A villanybojlerrel kapcsolatban néha nehéz eldönteni, hogy a csere jobb, vagy egy új bojler vásárlása.