A varázslatos Tisza-tó

A Tisza-tó és környéke – Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló, Kisköre, Sarud – hazánk egyik legcsodálatosabb kirándulási és nyaralási helyszíne.
A varázslatos Tisza-tó

Napjainkban az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont a varázslatos szépségű Tisza-tó. Rengeteg látnivaló van a környéken és nagyon sok érdekes települést ismerhetünk meg, amennyiben ellátogatunk ebbe a térségbe.

Ha szeretjük a természetet, a Tisza-tó lesz a kedvenc helyünk. A Tisza-tó vadvízi világát megismerhetjük gyalogosan, kerékpárral, lóháton és akár csónakkal is. A környéket bejárva, megismerkedhetünk a Tisza jobb partján elterülő Poroszlóval. Ellátogathatunk a Tisza- tavi Ökocentrumba, vagy a Madárrezervátumba. Ha pihenni vágyunk, akkor falusi vendégházak, éttermek, panziók és kikötők állnak a rendelkezésünkre.

Az Észak-Alföldön, szintén a Tisza-tó partján fekszik Abádszalók. Évente több százezren keresik fel a települést a pihenni vágyók, a turisták és a családok, hiszen egész nyáron remek rendezvényeket szerveznek. A rendezvénysorozat az Abádszalóki Nyár nevet viseli. Ha pedig nem csak fürödni, hanem fürödni és szaunázni támad kedvünk, akkor mindenképpen látogassunk el a Butik Design Rooms-ba, ahol egyedi stílusú szállásokkal várják a vendégeket. A relaxációról a masszázskezelések gondoskodnak, de kerékpártúrákra és vízi sportokra is van itt lehetőségük azoknak, akik a Butik Design Rooms szállodát választják a kikapcsolódás helyszínéül.

Az Alföld középső részén, szintén a Tisza parton helyezkedik el Kisköre. Ha kedvünk támad felfedezni a települést, látogassunk el a Tájházba, hogy megismerkedjünk a 19. század tárgyaival. A kiskörei kilátót is megcsodálhatjuk, amely két összefordított hajótest képét ábrázolja. A kilátó tetejéről ráláthatunk a kiskörei kikötőre, az abádszalóki öbölre, a Tisza- tóra, illetve a vízerőműre.

A Tisza-tó fővárosaként számon tartott Tiszafüred rengeteg látnivalót ígér. Többek aközött a Tájházzal, a Lipcsey-kúriával, a Tisza-tavi Ökocentrummal, a Matyó Múzeummal. Ha pedig wellnessezni támad kedvünk, a Tisza Balneum Hotel ad erre lehetőséget. A hotel területén szabadidős létesítmények is elérhetők.

A Tisza-tó partján kerékpározva betérhetünk Sarudra, amely helyet Élményfalunak is neveznek. Itt rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra és a feltöltődésre: vízi kerékpártórák, evezés, vitorlázás, horgászás, vízitúrák, sportrendezvények, gyerek élménypark, gasztronómiai programok. A sok-sok programot követően betérhetünk a Sulyom Tájétterembe. A Sulyom Tájétterem egy igényes falusi bisztró, helyi termékekre épülő konyhával, a Tisza-tó parti kis faluban.

A Tisza-tó nem csak a csodálatos természeti csodáival nyűgözhet le bennünket, hanem a megannyi programlehetőséggel is. Hiszen feltérképezhetjük a környező településeket, mint Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló, Kisköre vagy Sarud. Megcsodálhatjuk Tiszafüreden a Tisza- tavi Madárrezervátumot, ellátogathatunk a berekfürdői Termál- és Strandfürdőre, Tiszafüreden lehetőségünk van tavi túrát tenni, a gyerekeinkkel a tiszafüredi kalandszigeten is jól érezhetjük magunkat, de az erdőteleki Arborétum is remek programnak ígérkezik.

A Tisza-tó aktuális híreiről pedig itt olvashatsz: alfoldhir.hu/tiszato.

Kapcsolódó cikkek

Mire érdemes figyelni téli esküvő szervezése során?

Mire érdemes figyelni téli esküvő szervezése során?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mire érdemes figyelni téli esküvő szervezése során, ha a nagy napra készülnénk a téli időszakban.

10 élményfürdő belföldön

Top 10 élményfürdő belföldön

A nyár sokaknak a tengerparttól és külföldi utazásokról szól, mások viszont jobban szeretnek országon belül nyaralni.