Tenger alatt múzeum? Miért is ne!

Görögországban az Égei-tenger hullámai nagy csodát rejtenek. Egy csodát, ami hamar a világ első és eddig egyetlen tenger alatti múzeuma lett, egy hajóroncsot.
Tenger alatt múzeum? Miért is ne!

A harminc méter mélyen lévő látványosság és vele együtt a lenti tárgyak, leletek, roncsok, amforák csodás módon konzerválódott, egy lélegzetelállítóan színes környezetben, ezzel létrehozva, egy úgymond mindenki számára hozzáférhető víz alatti múzeumot. 

A hajó megsemmisüléséről vannak feljegyzések, i.e. 5. századból, közel a görög Peristera és Alonnisos nevű szigetek partjaihoz. Miután a több éves búvárkodási tiltást a görög idegenforgalmi minisztérium beszüntette, a hajó feltárása elkezdődött, így a búvárok és amatőr felfedezők számára is nyitva áll a kapu, egy kis tengeri időutazáshoz. Igaz, hogy a hozzáférés továbbra is szabályozott, de már részlegesen legalább látogatható a maradvány.

A hajót a ’90-es években fedezték fel, de elsőre tévesen becsülték meg korával és teherhordó képességét is. Eleinte azt gondolták, hogy a roncs i.e. az 1. századból származhat, valamint, hogy körülbelül 1500 amforát szállíthattak a hajóval, de ez a gondolat hamisnak bizonyult. Mint fényderült rá, a hajó i.e. az 5. századból való, és akár 4000 amforát is elbírhatott fedélzetén.

A látogatók egy merülés során, nem csak a hajót láthatják, felmérhetetlen tárgyi leletekkel együtt, de megtapasztalhatják, ahogy a természet, a halak és növények belakták a roncsot, a maradványok sok víz alatti faj élőhelyévé váltak.

A hajó volt az első ősi roncs, amely Görögországban a nyilvánosság számára hozzáférhetővé vált, több éves tilalmak és szabályozások után, hisz az ország félt, hogy a búvárok megrongálhatják vagy károsíthatják a görög tengerfenéken még mindig fekvő régiségeket. De köszönhetően az EU által támogatott BlueMed kezdeményezésnek, a Peristera múzeum és másik három további víz alatti terület is nyitva áll az érdeklődők előtt. 

Habár a hajó testét még néhol algák és egyéb növények fedik, minden bizonnyal csodás élmény lehet merülni egyet a történelem mély titkaiban, betekintést nyerni, hogyan is éltek az ottlakók, milyen tárgyakat használtak, milyen lehetett egy akkori görög kereskedő élete.

Kapcsolódó cikkek

Dubai Opera  - Placido Domingo!

Dubai Opera

A Dubai Opera megnyitotta kapuit.

Horvátországi látnivalók - nem csak tengerpartból áll Horvátország

A 14 legszebb látnivaló Horvátországban

Horvátországot legtöbben a csodás tengerpartja miatt látogatják, pedig a lenyűgöző természeti szépségek mellett számos izgalmas és érdekes látványosság vár minket.