A feminizmus rövid története

A feminizmus hivatalos története az 1800-as években kezdődött el, és három nagy részre osztható. A mozgalom évszázadokon keresztül egy nemes célért, a gazdasági, jogi, társadalmi és politikai egyenlőségért küzdött.
A feminizmus rövid története

Az első fázis

Az első korszakban, az 1800-as években, jelent meg a köztudatban a „feminizmus” szó, ami egyesítette az ekkor születő mozgalmat, ami a hölgyek emancipációját, egyenjogúsítását tűzte ki zászlajára. A küzdelem központja Nagy-Britannia volt, ahol elsőnek született meg, 1865-ben, egy, a szavazati jog nőkre való kiterjesztését pártoló, bizottság.

Ezekben az időkben a nők nem vállalhattak politikai szerepeket, kizárólag a társasági életben vehettek részt, és a ház körül tevékenykedtek nagyrészt, a gyermekeket nevelték, főztek. A mozgalom eleinte az általános politikai életben való részvételt próbálta csak elérni, de később a szüfrazsettek a családon belüli feladatok megosztásáért is küzdöttek.

Európában az első ország, amely megengedte a nők számára, hogy szavazzanak, Finnország volt, 1906-ban. Nagy-Britanniában 1918-ig, Olaszországban és Franciaországban a második világháború végéig, míg az Egyesült Államokban 1920-ig kellett várniuk a hölgyeknek, hogy szavazhassanak. Magyarországon 1945 óta szavazhatnak egyenlő feltételek mellett a nők, ekkor a szavazási korhatár mindkét nem számára a 20 éves kor volt.

A második fázis

Ez a második időszak nagyrészt a Amerikában, a ’60-as években játszódik. A második világháború után, ahogy a nők is helyet kellett, hogy kapjanak a gyárakban, részesei lettek szépen lassan a gazdaságnak, fontos és olykor kényes témákat hozhattak fel.

Beszélgetések indultak a szexualitásról, a fogamzásgátlásról és többek között a családon belüli erőszakról is. Elég, ha csak az 1961-es évre gondolunk, amikor is az Egyesült Államokban piacra kerültek a fogamzásgátló tabletták, nagyobb szabadságot és kontrollt biztosítva a hölgyek számára, saját testük és egészségük fellett.

Ebben az időben is folytak a harcok az idejétmúlt családi modellek ellen, amik helyett egy igazságosabb felosztást, megoldást szerettek volna a feminista mozgalom tagjai.

A harmadik fázis

A harmadik nagy feminista korszaknak a ’90-es éveket mondhatnánk, amikor is elindult az arányos és egyenlőbb fizetésekért való küzdelem a munka világában. Ezen években indultak meg a munkahelyi zaklatások elleni felszólalások, és kezdett a feminista mozgalom egy befogadóbb közösséggé válni, különböző nemzetiségű, vallású és politikai beállítottságú tagjaival, vezetőivel az élen.

Fontos megjegyezni a 2010-es években megindult #MeToo mozgalmat is, amely a szexuális zaklatásról, nemi erőszakról és bármely nemű mentális vagy fizikai bántalmazásról kívánja lerántani a leplet, nemtől függetlenül.

Kapcsolódó cikkek

A feminizmus rövid története

A feminizmus rövid története

A feminizmus hivatalos története az 1800-as években kezdődött el, és három nagy részre osztható.

Divat trendek

Divat trendek

Visszatér a poncsó?

Sapkák és kalapok, amelyek fokozzák a személyes stílust

Sapkák és kalapok, amelyek fokozzák a személyes stílust

A férfiak a leginkább a kiegészítőkkel tudják kifejezni a személyiségüket. Ilyen kiegészítők a sapkák és a kalapok.