A legnépszerűbb vörösborok és a hozzájuk legjobban illő ételek

A vörösbor az egyik legelterjedtebb italfajta.
A legnépszerűbb vörösborok és a hozzájuk legjobban illő ételek

Sokféle vörösbor létezik, a legtöbben a Pinot Noir-t, a Merlot-t, a Cabernet Sauvignont és a Syrah-t ismerik. A Pinot Noir-t tartják a legjobb ételbarát vörösbornak, és jól párosítható szárnyasokkal, halakkal, sertéshússal, sőt még sajttal is. Ez a cikk a legnépszerűbb vörösbortípusokat és a hozzájuk legjobban illő ételeket vizsgálja meg.

A vörösborszőlő nagy hatással van az ital ízére. A legnépszerűbb szőlőfajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Cabernet Franc. Azonban több száz egyéb vörösborfajta létezik. Valójában egyesek csak egy szőlőfajtából készülnek, míg mások több különböző fajta keverékéből. A Cabernet Sauvignon világszerte népszerű vörösborszőlő, és számos különböző régióban termesztik.

Merlot: A második legnépszerűbb vörösbor a merlot. Ez a szőlőfajta könnyen iható, és a Cabernet Sauvignon mögött áll a népszerűségi kategóriában. Annak ellenére, hogy a Merlot a hordó aljára való bor hírében áll, sokoldalú bor, amely sokféle ételhez tökéletes. Kezdetnek a Merlot remek bevezető bor a vörösborok világába. Alacsonyabb a tannintartalma, mint a Cabernet Sauvignonnak, és sokféle ételhez jól párosítható.

Testes: A testes vörösborok általában a legtöbb alkoholt és tannint tartalmazzák. A testes vörösborok közé tartoznak például a Cabernet Sauvignon, a bordeaux-i borok és a Super Toscanák. A könnyű testű borok ezzel szemben inkább a tejhez hasonlítanak a szájban. Ezeket a borokat száraz vagy édes kategóriába sorolják, és magas tannintartalmuk miatt nehezebbek lehetnek. Ez teszi őket ideális választássá azok számára, akik olyan bort szeretnének, amelyet egy randevú alkalmával kortyolgathatnak.

Grenache: Grenache, vagy spanyolul "garnacha", egy kiemelkedő vörösbor. Ez a szőlő Spanyolországból származik, de a franciaországi Rhone-völgy alapanyagává vált. A Grenache alacsony tannintartalmú, mérsékelt savtartalmú és közepes testű. Mivel a Grenache önálló borként annyira alulmaradt, gyakran keverik más fajtákkal. Ennek következtében ezek a házasítások magas alkoholtartalommal és intenzív gyümölcsízzel rendelkeznek.

Malbec: Ez a szőlőfajta Délnyugat-Franciaországból származik, de ma már Argentínában is széles körben termesztik. Alacsony-közepes savtartalommal és sötét bogyós gyümölcsös ízekkel rendelkezik. Jól párosítható húsokhoz és grillezéshez, és jellegzetes, borsos íze van. A merlot a vörösborok megfizethető fajtája is, és a legtöbb ételhez jól illik. Minden ízlésnek van egy Malbec. Ezek között a fajták között biztosan talál egy új kedvencet.

Syrah: A Syrah sokoldalú választás számos alkalomra. Shirazként is emlegetik, és a franciaországi Rhone-völgyhöz kötik. Jellegzetes ízében sötét gyümölcsök, fűszeres jegyek és gyógynövényes jegyek találhatók. A bor egyedisége kiváló választássá teszi egy felvágottas táblához. Az alábbiakban néhányat mutatunk be a legnépszerűbb vörösborok közül.

Kapcsolódó cikkek

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

Habár az aromájuk miatt kedveljük, ne vigyük túlzásba őket!

Édesburgonya fajtái és sajátosságai

Édesburgonya fajtái és sajátosságai

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, egy édes ízű gumós növény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és sokféle módon felhasználható a konyhában.

A legfontosabb vendéglátóipari eszközök, azaz a vákuumpumpa és a boros kellékek

A legfontosabb vendéglátóipari eszközök, azaz a vákuumpumpa és a boros kellékek

Vannak olyan vendéglátóipari kiegészítők, HoReCa termékek, amelyek fontos részét képezik az éttermi kiszolgálásnak.