A legnépszerűbb vörösborok és a hozzájuk legjobban illő ételek

A vörösbor az egyik legelterjedtebb italfajta.
A legnépszerűbb vörösborok és a hozzájuk legjobban illő ételek

Sokféle vörösbor létezik, a legtöbben a Pinot Noir-t, a Merlot-t, a Cabernet Sauvignont és a Syrah-t ismerik. A Pinot Noir-t tartják a legjobb ételbarát vörösbornak, és jól párosítható szárnyasokkal, halakkal, sertéshússal, sőt még sajttal is. Ez a cikk a legnépszerűbb vörösbortípusokat és a hozzájuk legjobban illő ételeket vizsgálja meg.

A vörösborszőlő nagy hatással van az ital ízére. A legnépszerűbb szőlőfajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Cabernet Franc. Azonban több száz egyéb vörösborfajta létezik. Valójában egyesek csak egy szőlőfajtából készülnek, míg mások több különböző fajta keverékéből. A Cabernet Sauvignon világszerte népszerű vörösborszőlő, és számos különböző régióban termesztik.

Merlot: A második legnépszerűbb vörösbor a merlot. Ez a szőlőfajta könnyen iható, és a Cabernet Sauvignon mögött áll a népszerűségi kategóriában. Annak ellenére, hogy a Merlot a hordó aljára való bor hírében áll, sokoldalú bor, amely sokféle ételhez tökéletes. Kezdetnek a Merlot remek bevezető bor a vörösborok világába. Alacsonyabb a tannintartalma, mint a Cabernet Sauvignonnak, és sokféle ételhez jól párosítható.

Testes: A testes vörösborok általában a legtöbb alkoholt és tannint tartalmazzák. A testes vörösborok közé tartoznak például a Cabernet Sauvignon, a bordeaux-i borok és a Super Toscanák. A könnyű testű borok ezzel szemben inkább a tejhez hasonlítanak a szájban. Ezeket a borokat száraz vagy édes kategóriába sorolják, és magas tannintartalmuk miatt nehezebbek lehetnek. Ez teszi őket ideális választássá azok számára, akik olyan bort szeretnének, amelyet egy randevú alkalmával kortyolgathatnak.

Grenache: Grenache, vagy spanyolul "garnacha", egy kiemelkedő vörösbor. Ez a szőlő Spanyolországból származik, de a franciaországi Rhone-völgy alapanyagává vált. A Grenache alacsony tannintartalmú, mérsékelt savtartalmú és közepes testű. Mivel a Grenache önálló borként annyira alulmaradt, gyakran keverik más fajtákkal. Ennek következtében ezek a házasítások magas alkoholtartalommal és intenzív gyümölcsízzel rendelkeznek.

Malbec: Ez a szőlőfajta Délnyugat-Franciaországból származik, de ma már Argentínában is széles körben termesztik. Alacsony-közepes savtartalommal és sötét bogyós gyümölcsös ízekkel rendelkezik. Jól párosítható húsokhoz és grillezéshez, és jellegzetes, borsos íze van. A merlot a vörösborok megfizethető fajtája is, és a legtöbb ételhez jól illik. Minden ízlésnek van egy Malbec. Ezek között a fajták között biztosan talál egy új kedvencet.

Syrah: A Syrah sokoldalú választás számos alkalomra. Shirazként is emlegetik, és a franciaországi Rhone-völgyhöz kötik. Jellegzetes ízében sötét gyümölcsök, fűszeres jegyek és gyógynövényes jegyek találhatók. A bor egyedisége kiváló választássá teszi egy felvágottas táblához. Az alábbiakban néhányat mutatunk be a legnépszerűbb vörösborok közül.

Kapcsolódó cikkek

Itt a válasz végre: így kell helyes inni a whiskyt

Így kell inni a whiskyt helyesen

Az örök kérdés: hogyan igyunk a whiskynket? Jéggel? Szódavízzel? Tisztán?

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

Habár az aromájuk miatt kedveljük, ne vigyük túlzásba őket!

Mire ügyeljünk a konyha átalakításakor?

Mire ügyeljünk a konyha átalakításakor?

Vannak olyan alaphibák, amik egyszerűen elkerülhetőek, ha körültekintőek vagyunk.