Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

A hűvös idő beálltával előkerülnek a plédek, meleg takarók, és rövidesen a ház vagy lakás, de akár a hálószoba is karácsonyi köntösbe öltözik.
Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

Ha lakberendezés terén a természetes stílust kedveled, akkor rénszarvasos pihe-puha flanel karácsonyi mintás ágyneműhuzatokat ajánlok neked! Ez a cikk a karácsonyi dekorációkról íródott, színekről, stílusokról, hangulatról, főként a természetesség jegyében.

Karácsonyi dekorációk

A karácsonyi dekorációk sokféle formán megjelenhetnek. Díszíthetnek asztalt, ablakot, függönyöket..., a lényeg, hogy kellemes hangulatot keltsenek. Mindenki másra vágyik; vannak, akik a színeket kedvelik, de az emberek egy része ma már a természetességre törekszik. A kínálat óriási, lehet nézelődni, hangolódni. Kéket ezüsttel vagy pirosat arannyal? Követjük-e idén a divatot? Örök klasszikusként szerepel a piros-zöld minden télen, és gyönyörű dekorációkat kínálnak a természetesség jegyében. A karácsonyfa díszei meghatározzák a stílust, és általában ahhoz igazítjuk a többi apróságot. Esetleg egy új függönyt teszünk fel az ünnepekre, terítőt cserélünk, koszorúkat díszítünk, melyeket aztán az ajtóra és az asztalra helyezünk. Vannak ikonikus elemei a karácsonynak, mint a hintaló, az angyalka, a rénszarvas vagy a piros sapkás manó. Fontos a bejárat díszítése! A kültéri fények is hatással vannak az érkezőkre, mely a szobából kitekintve is jóérzéssel tölt el. A kanapét sok esetben ünnepi párnák díszítik, és jó, ha van egy finom, puha hópelyhes takaró, ami az embert melegíti.

A természetesség jegyében…

Vannak nemzetek, mint például az északi népek, akik természet közeli életet élnek. Náluk minden természetes. Az alapanyag pamut- vagy zsákvászon, fa vagy toboz, filc vagy nemez, de semmiképpen sem műanyag. Híres a norvég minta, amely sokak által kedvelt karácsonykor. Ábrázolja az északi táj időjárását, természeti szépségét: hópehely, fenyő, szarvasok, minden megjelenik a motívumokban. A színek is természetesek; bézs vagy fehér, kis pirossal feldobva a hangulatot. Hiszen a Mikulás vagy a Manó sapkája sem lehet más, csak piros. Minden karácsonykor megjelenik díszítő elemként a szánkó, a síléc és a korcsolya, amely felidézi a gyermekkor szép emlékeit.

A természetesség azt is jelenti, hogy a természetből szerzem és készítem a lakás ékszereit. Gyönyörű díszeket látni, amik elkészítését érdemes kipróbálni. A karácsonyfa természetes díszei már régen elterjedtek, visszavezethető egy szegényebb világra, mikor muszájból öltöztek a karácsonyfák természetes ruhákba. Majd jött egy újabb időszak, amikor a gyorsan bekövetkező változások hatására a díszek terén is elérkezett a tömeggyártás ideje. Azóta többnyire olcsó alapanyagból, műanyagból és műszálból készülnek a termékek, amik környezetvédelmi szempontból nem jó döntések.

Új színek…

Lehet, hogy az emberek besokalltak, és ma már egyszerűbb dolgokra vágynak, ezért érezhetően több csoportra oszlik a kínálat. Az egyik a természetes alapanyagból készültek, a másik a színes, játékos, vidám dekorációk és díszek, és van egy harmadik csoport, amelybe az elegáns díszeket, az aktuális divatot kedvelők kerülnek. Mindháromnak van létjogosultsága, és az idei évnek is megvan az új szín kavalkádja: eukaliptusz zöld, elegáns mélykék, különleges, jeges lila és púderes rózsaszín. Persze megmarad a klasszikus arany és ezüst, valamint az örök kedvenc, a piros.

Természetes vagy műfenyő?

Egyetlen területen nagy az ellentmondás, mégpedig a fenyőfa kapcsán. Vajon melyik a jó választás? Műanyag, amit éveken át újra és újra feldíszíthetünk, de alapanyagával ártunk a környezetünknek, és nincs is valódi karácsonyi hangulata? Vagy maradunk az igazi fenyőnél, aminek illata díszítés közben megcsapja orrunkat, de ritkítjuk az erdőket általa? Hát… ez mindenkinek nagy dilemma. Legjobb választás a földlabdás fenyő, ami utána kiültethető. Mindig lesz hova; ha nincs saját kertünk, ajándékozzuk oda! A fák oxigént termelnek, szépítik környezetünket, és élőhelyet biztosítanak az állatoknak.

Összegzés:

Összességében elmondható, hogy a természetesség kellemes hangulatot áraszt. Vannak emberek, akik tudatosan hozzák meg döntésüket a karácsonyi dekorálás terén, de akadnak, akiket elvisz a hangulat varázsa, ezért színekkel, fényekkel, sok-sok apró dekorációval díszítik otthonukat. Mindegyik elfogadható, hiszen az a fontos, hogy az ember jól érezze magát! Ha van kedved, dekorálj te is, alkoss egyedit!

Kapcsolódó cikkek

Hogy néznek ki a világ télapói?

Hogy néznek ki a világ télapói?

Mutatjuk a legérdekesebb országok, legérdekesebb „télapó változatait”.

Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

A természetesség azt is jelenti, hogy a természetből szerzem és készítem a lakás ékszereit. Gyönyörű karácsonyi díszeket látni, melyek elkészítését érdemes kipróbálni!