Hogy néznek ki a világ télapói?

Mindannyian elképzeltük gyerekkorunkban, hogy néz ki az „igazi Télapó”.
Hogy néznek ki a világ télapói?


Mindannyian elképzeltük gyerekkorunkban, hogy néz ki az „igazi Télapó”. Segítség volt, hogy sok télapóval találkoztunk az iskolában és az óvodában. E szerint a télapónak általában nagy pocakja van, mindig piros ruhát visel, nem hiányozhat a dús, selymes fehér szakálla és természetesen, a hatalmas zsák is a télapóhoz tartozik, éppen úgy, mint a rénszarvasok, vagy a krampuszok. Legalábbis, hazánkban. De a világban mindenhol így néz ki a télapó?

Mutatjuk a legérdekesebb országok, legérdekesebb „télapó változatait”.

United Kingdom

Az Egyesült Királyságban a karácsony szerves kellékei a Yorkshire puding és a pulyka. A télapó, vagy a brit Christmas Father nem vörös, hanem zöld, kapucnis ruházatot visel, még ugyanilyen színű palástja is van, amelyet fehér szőrme díszít. A fején szintén nem piros sapkát visel, hanem nagyon szép borostyánkoszorút. Abban hasonlít a hazai télapóhoz, hogy idős, barátságos és hosszú fehér szakálla is van.

Olaszország

A magyar, vagy más, kedves arcú, idős télapóhoz szokott gyerekek, lehet, hogy nem igazán élveznék az olasz „télapót”, a Le Bafanát. Aki ugyan az olaszok szerint egy kedves, idős hölgy, aki szintén ajándékokat osztogat a gyerekeknek karácsonykor, mégis kicsit ijesztőnek tűnhet azok számára, akik a mindig mosolygós, hosszú szakállú télapóhoz szoktak.

Németország

Mint ahogy hazánkban is, Németországban is szokás a krampusszal, az ördögszerű lénnyel riogatni a gyerekeket. A krampusz azokat a gyerekeket látogatja meg, akik egész évben rosszul viselkedtek. Őket a télapó nem látogatja meg év végén. A szülők előszeretettel riogatják a gyerekeket a krampusszal egész évben, akik aztán többnyire jól is viselkednek, hiszen a gyerekek kivétel nélkül, két dologra vágynak karácsonykor: ajándék és a télapó.

Svédország

Svédországban a gyerekek a Tomténak, vagy a Jultomtennek örülnek. A svéd télapó is piros köpenyt visel, sőt még piros sapkája is van, de az arcát maszk takarja. A legenda szerint a Tomte egy törpeszerű valaki, akit eredetileg az ördöggel kapcsoltak össze, de ma már a télapót képviseli a gyerekek szemében. A Tomte is megkérdezi a gyerekektől, hogy vannak –e a teremben jó gyerekek, csakúgy, mint Magyarországon. Úgy látszik, a télapók a különbözőségük ellenére, egy-két dologban azért mégis csak hasonlítanak egymásra.

Finnország

A finnországi télapó neve, Joulupukki, akit más néven Yule kecske néven is ismernek. Ma már leginkább a Joulupukki nevet használják, hiszen a Yule kecskéhez gonosz szellemek kötődnek. A finn télapó, mikulás rénszarvas szánon érkezik a gyerekekhez és nagyon barátságos. A világ összes országában élő gyermek hisz abban, hogy az igazi télapó Lappföldön él, és karácsonykor rengeteg dolga van, és nagyon el is fárad, mire az összes ország, összes gyermekét meglátogatja. Ha szülőként nem szeretnénk annyit törni a fejünket a karácsonyi ajándékokon, mint a télapó, akkor az ajándék ötlet oldal sokat segíthet.

Kapcsolódó cikk:

Így kell helyesen becsomagolni az ajándékot, ha futárral küldjük

Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

Karácsonyi dekorációk a természetesség jegyében

A természetesség azt is jelenti, hogy a természetből szerzem és készítem a lakás ékszereit. Gyönyörű karácsonyi díszeket látni, melyek elkészítését érdemes kipróbálni!

Hogy néznek ki a világ télapói?

Hogy néznek ki a világ télapói?

Mutatjuk a legérdekesebb országok, legérdekesebb „télapó változatait”.